Kendo

Türk Japon Kültürünü Araştırma ve Dayanışma Derneği

Kendo, kökeni Japonya olan bir Uzak Doğu Kılıç kullanma sanatıdır. Kılıç anlamına gelen ken ile yol anlamına gelen do kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Kendo zaman içinde kenjutsu olarak bilinen kılıç teknikleri öğretisinden geliştirilmiştir.

Japonya Kendo Federasyonu’nun (AJKF) 1975 yılında yayınladığı bildiride belirtiği gibi, Kendo kavramı “geleneksel Japon kılıcı katanayı kullanma prensipleri doğrultusunda insan karakterini (tabiatını) kontrol altına alma” prensibine dayanır.

Bunun doğrultusunda yine AJKF’nin belirttiği gibi Kendo çalışmanın amacı;

Zihni ve vucudu bir bütün haline getirmek,

Güçlü/dinç bir ruh yetiştirmek ve doğru, sürekli çalışma ile Kendo sanatında gelişim için çabalamak,

İnsan nezaketi ve onurunu saygın tutmak,

Diğerleriyle samimiyet içinde bir araya gelmek,

Bireysel gelişim için sürekli çalışmaktır.

Bu sayede kişi, ülkesini ve toplumunu sever, kültür gelişimine katkıda bulunur ve insanlar arasında barış ve refahın hüküm sürmesini sağlamak için çalışır.

 

Ekipmanlar ve Giyim

Kendo çalışmaları keiko-gi ve hakama adı verilen geleneksel Japon kıyafetleriyle koruyucu zırh seti bogu başı, kolları ve vucudu korumak için kullanılır. Başı korumak için giyilen parça men, bilekleri ve elleri koruyan parçaya kote, göğsü koruyan parçaya ise do adı verilir.

Kendo Yapan Kişiler

Kendo yapan kişilere kendöka veya kenshi (kılıç kullanan kişi) adı verilir.

Dört milyonu Japonya’da ve bir milyonu Kore’de olmak üzere tüm dünyada 6 milyon kişi kendo yapmaktadır. Türkiye’de de çeşitli kulüplerde kendo eğitimi verilmektedir ve 2006 yılından bu yana Türkiye Kendo Şampiyonası düzenlenmektedir.

Search