TÜRK JAPON KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Genel Kurul Kabul Tarihi: 02/04/2023
BÖLÜM I
GENEL ESASLAR
DERNEĞİN ADI:
Madde 1 –
Derneğin adı: “Türk Japon Kültürünü Araştırma ve Dayanışma Derneği (TÜJAD)” dir.
DERNEĞİN MERKEZİ:
Madde 2 –
Derneğin Merkezi Ankara’dır.
Yeri: Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi
Ferit Recai Ertuğrul Caddesi No : 2,
Or- An Şehri, Çankaya, 06450 Ankara.
Genel Kurul kararı ile gerekli görülen yerlerde şube açılabilir.
SİYASET İLE İLİŞKİSİZ OLUŞU:
Madde 3 –
Derneğin Siyaset ile hiçbir ilişkisi yoktur.
AMACI:
Madde 4 –
- a) Türk ve Japon Kültürü, dili, tarihi ve gelenekleriyle ilgili araştırma yapmak, kültürel dayanışmayı sağlamak.
- b) Türkiye ve Japonya’da yenilik (inovasyon) toplumsal inovasyon, sosyolojik dönüşüm, teknolojik ve ekonomik gelişmeler ve bunların güncel kültür üzerine etkileri konusunda araştırmalar yapmak; bu konulardaki bilgi paylaşımı ve transferlerine katkıda bulunmak maksadıyla eğitim ve danışmanlık hizmetleri almak, vermek ve bu alanlarda kurumsal veya organizasyonel iş birlikleri kurmak.
c)Türkiye ve Japonya arasında; yukarıda yer alan maddelerde açıklanan konu ve alanlarda karşılıklı kültürel, eğitim ve danışmanlık uygulamaları kapsamında dayanışmayı sağlamak amacıyla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.
- d) İki millet arasındaki kültürel ve sosyal, ilişkiden yararlanarak yakınlaşmayı sağlamak,
- e) Türk kültürünün ve bunu oluşturan Türk dilinin tanıtılmasıdır.
ÇALIŞMA KONULARI:
Madde 5 –
- b) Türkçe ve Japonca dil kursları düzenlemek; kültür ve güzel sanatlar konularında yoğun çalışmalar için özel faaliyet komisyonları, çalışma grupları oluşturmak,
c)Derneğin amacı ve çalışma konuları doğrultusunda konferanslar, seminerler, panel, sempozyum ve çalıştay toplantıları düzenlemek,
- d) İki ülke kültüründe yer alan resmi gün ve tarihsel olay anma ve kutlamaları, sosyal içerikli toplantılar, her türlü kültür, sanat, bilim ve teknoloji alanlarında bilimsel toplantılar ve geziler düzenlemek; etkinliklerin türü ve niteliğine göre ilgili Devlet Kurum ve Kuruluşları bilgisi dahilinde bu etkinliklere katılmak üzere Japonya ’dan ve diğer ülkelerden Japonya konusunda çalışmaları bilinen akademisyen veya uzman kişilerle birlikte çalışmak.
- e) Japonya’da uygulanmakta olan yenilik (inovasyon) ve verimlilik (prodüktivite) dijital dönüşüm eko-sistemleri konusunda araştırmalar, bilgi ve teknoloji transferleri yapmak.
- f) Türk Japon kültürü, sosyal-ekonomik ve yenilik sistemleriyle ilgili elektronik ve fiziksel dokümantasyon merkezi ve kitaplık kurmak.
- g) İki millet arasında var olan kültürel ve sosyal yakınlaşma araçlarını temel alarak, Japonya’daki eğitim, yenilik ve verimlilik eko-sisteminin öğrenilmesi konusunda eğitim ve danışmanlık iş birliklerinde bulunmak,
- h) Derneğin amacı doğrultusunda bilimsel veya popüler yayınlar, görsel ve işitsel programlar hazırlar.
BÖLÜM II:
ÜYELİK
Madde 6 –
Derneğin aşağıda yazılı türden üyeleri bulunur.
- Kurucu Üyeler
- Asıl Üyeler
- Fahri Üyeler
KURUCU ÜYELER:
Madde 7 –
Dernek bu tüzüğün sonunda adları yazılı kurucu üyeler tarafından 1992 yılında kurulmuştur.
ASIL ÜYELİK ŞARTLARI:
Madde 8 –
Yeni üye kabulü aşağıdaki işlemler sonucunda gerçekleşir.
1) Yeni üye adayı Dernek üyelik başvuru formunu doldurur ve iki dernek asıl üyesi bu formu değerlendirerek uygun bulmaları halinde imzalayarak uygun referans verirler.
2) Yönetim Kurulunca yeni adayın başvurusu değerlendirilir.
3) Yeni üye adayının Yönetim Kurulunca faal üyeliğe kabul edilmesi ve bu kabulün yeni üyeye bildirilmesinden itibaren 60 gün içinde giriş ücretini ve aidatını ödemiş olması ile asıl üyelik gerçekleşmiş olur.
FAHRİ ÜYELİK VE ONURSAL ÜYELİK:
Madde 9 –
Derneğe fahri üye olabilmek Yönetim Kurulu kararına bağlıdır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı, Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi; Japonya Elçiliğinin kültür, ekonomi, teknoloji konularıyla ilgili diplomatik temsilcileri, Ankara Valisi ile Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve Rektörü Derneğin tabii fahri üyeleridir.
Yönetim Kurulu’nun teklifi ve Genel Kurul Kararı ile eski Yönetim Kurulu Başkanları derneğin Onursal Başkanı ve Derneğe hizmeti geçmiş toplumun saygın kişileri derneğin Onursal Üyesi olurlar.
Yönetim Kurulu’nun teklifi ve Genel Kurul’un Kararı ile Onursal Üyelik verilir.
ÜYELİK VE GENEL KURULDA OY HAKLARI:
Madde 10 –
Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler.
Her asıl üye, deneğin faaliyetlerine ve Genel Kurul toplantılarına katılmak, Genel Kurul kararlarında ve organ seçimlerinde oyunu kullanmak ve derneğin çeşitli organlarına seçilmek hakkına sahiptir.
ÜYELİKTEN ÇIKMA:
Madde 11 –
Hiç kimse derneğe üye olmaya ve dernekte üye olarak kalmaya zorlanamaz. Her üye dilediği zaman, yazılı olarak istifasını bildirmek, kullanımında olan demirbaşları iade etmek ve Dernek içinde yürütme sorumluluğunda bulunduğu ve halihazırda sürmekte olan işleri devretmek suretiyle dernek üyeliğinden ayrılabilir.
DERNEKTEN ÇIKARILMA:
Madde 12 –
Derneğin amacına, tüzüğüne ve Dernek Etik Değerler Belgesinde açıklanan kurallara aykırı hareket ettikleri veya haysiyet ve şeref kırıcı bir hakarette bulundukları yahut yıllık ödentilerini sebepsiz olarak üst üste iki yıl ödemedikleri veya sebepsiz olarak üst üste iki yıl hiçbir faaliyete katılmadıkları disiplin kurulu kararıyla tespit Yönetim Kurulu Kararı ile dernekten çıkarılabilirler.
GİRİŞ VE ÜYELİK AİDATI:
Madde 13 –
Derneğin üyelik giriş ücreti en az 250.00 (İkiyüz Elli) Türk Lirası olup, yıllık aidatı 240.00 (İkiyüzkırk) Türk Lirası’dır. Fahri üyeler ile Onursal Başkan ve Onur üyeleri üyelik giriş ücreti ve aidat ücretlerini ödemekten muaftırlar.
BÖLÜM III :
ORGANLAR:
Madde 14-
Derneğin Organları şunlardır:
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetleme Kurulu
- Disiplin Kurulu
Yönetim Kurulu gerek görürse ayrıca çalışma grupları kurar.
GENEL KURUL:
Madde 15 –
- a) Merkez, Genel Kurul toplantılarını iki yılda bir yapmak zorundadır. Bir önceki Genel Kurulun yıl dönümü sonunda yapılacak “Çağrı” ile Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilir. Merkez Yönetim ve Denetleme Kurullarının gerekli gördüğü hallerde yahut dernek üyelerinden beşte birinin yazlı isteği üzerine Genel Kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.
GENEL KURULUN TOPLANTIYA ÇAĞRI ŞEKLİ:
Madde 16 –
- a) Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılacak üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi Dernek WEB sitesinde ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta, internet haberleşme grupları ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün yapılacağı belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
TOPLANTININ YERİ:
Madde 17 –
Genel Kurul Toplantı yeri Ankara’dır.
TOPLANTI YETER SAYISI:
Madde 18 –
- c) İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz; ancak bu ikinci toplantıya iştirak eden üye sayısı Dernek Yönetim ve Denetim Kurulu asil üye sayıları toplamından az olamaz.
Madde 19 –
- f) Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuatlarda engel bir hüküm olmaması hallerinde, Yönetim Kurulu toplantılarına, Yönetim Kurlu üyeleri internet ortamında uzaktan erişimli toplantı platformu aracılığı ile katılabilirler. Ancak yönetim kurulu kararları ıslak imzalı veya yasal geçerliliği olan elektronik imza ile imzalanır.
TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK HUSUSLAR:
Madde 20 –
- a) Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde bulunan maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen hususların gündeme konulması zorunludur.
- b) Genel Kurulda kararlar başka şekilde karar verilmedikçe açık oyla alınır. Genel Kurulda kararlar mevcut üyelerin yarıdan bir fazlasının oyu ile alınır.
- c) Derneğin fesih edilmesi amaçlı Genel Kurul toplantısına katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim Kurulları asıl üye sayısının toplamının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin kararın, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğunun kabulü ile verilmesi zorunludur.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Madde 21 –
Aşağıdaki yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
- a) Dernek Yönetim Kurulunun başkanı ve altı asil üyesi ile yedi yedek üyesinin, Denetleme Kurulunun üç asıl üyesi ve üç yedek üyesinin, Disiplin Kurulunun üç asıl üyesi ile üç yedek üyesinin ve onur üyelerinin seçilmesi.
- h) Dernek için gerekli taşınmaz malların ve taşıtların, satın alınması veya kiralanması ile mevcut taşınmazın satılması, Yönetim Kurulu üyelerinin hakkı huzur ve yolluk miktarlarının belirlenmesi hususlarında Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.
YÖNETİM KURULUNUN KURULUŞU:
Madde 22 –
Yönetim Kurulu asıl üyeler arasından yedi asıl ve yedi yedek üye olarak seçilir. Genel Kurulca seçilen Başkan; iki Başkan Yardımcısı, bir Genel Sekreter, bir Genel Sekreter Yardımcısı, bir Sayman ve bir Sayman Yardımcısı önerisi yaparak, Yönetim Kurulu tarafından seçimini sağlar.
DERNEĞİN TEMSİLİ:
Madde 23 –
Dernek, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından temsil edilir. Derneğin yurt içi, yurt dışı kurum ve kuruluşlarla yapılacak her türlü resmi yazışmaları Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yapılır. Ancak, Yönetim Kurulu Başkanının mazereti sebebi ile Dernek çalışmalarına katılamadığı durumlarda Derneği, Yönetim Kurulu Başkanının vekalet verdiği Başkan Yardımcısı temsil eder. Yönetim Kurlu Başkanı Derneği temsil etmekle ve resmi yazışmalarla ilgili uhdesinde bulunan bazı görevlerini Yönetim Kurulu Üyelerine devredebilir.
GÖREV SÜRELERİ VE DAĞITIMI:
Madde 24 –
Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleri iki yıl için seçilirler. Süreleri biten Başkan, Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleri yeniden seçilebilirler.
Madde 25 –
Yönetim Kurulunun Başkanı Derneğin de Başkanıdır. Yönetim Kurulu ayda en az bir defa toplanır. Başkan veya İkinci Başkanın önerileri ile toplantılar daha sık yapılabilir. Toplantılar, Başkan olmadığı takdirde ikinci Başkan tarafından yönetilir.
Madde 26 –
Dernek Yönetim Kurulu, bir Başkan ve kurulun asıl üyeleri arasından seçilmiş iki İkinci Başkan, bir Genel sekreter, bir Genel Sekreter Yardımcısı, bir Sayman ve bir Sayman Yardımcısından oluşur.
Görev dağılımı ilk yönetim kurulu toplantısında yapılır.
Genel Sekreter Yardımcısı ve Sayman Yardımcısı, Genel Sekreter ve Sayman’ın muhtelif sebeplerle görevlerinden ayrılmaları halinde yeni döneme kadar bu görevleri yerine getirirler.
GENEL SEKRETERİN GÖREVLERİ:
- a) Derneğin bütün yazışmalarını yürütmek,
- b) Yönetim Kurulu Karar Defteri,
- c) Üye Kayıt defteri,
- d) Gelen-Giden Evrak dosyası ile diğer kayıtları tutmak ve bunları muhafaza etmektir.
SAYMANIN GÖREVLERİ:
- e) Dernek parası için bankalarda, Türk Lirası ve yabancı bir ülke parası biriminden döviz hesapları açtırmaktır. Yurt dışı ilişkiler, toplantı ve seyahatler ile yurt dışı menşeli mal ve hizmet sağlayıcılardan alınabilecek mal ve hizmetlerin bedelinin ödenebilmesi için Dernek parasının bir kısmı, yabancı bir ülke para birimi cinsinden ayrı döviz hesaplarında tutulabilir.
- f) Saymanlık kasasında Yönetim Kurulunun tespit edeceği miktarda para bulundurulur.
- g) Derneğin Bankalardaki Türk Lirası veya başka ülke para birimi cinsinden döviz hesaplarına para yatırılması, çekilmesi, hesaplar arasında para aktarımı (virman) yapılması, başka hesaplara havale ve EFT yapılması, hesapların yönetilmesi, ayrıca bu işlemlerin internet ve mobil bankacılık yöntemleri ile gerçekleştirilmesi ve yönetilmesi işlemleri, Yönetim Kurulu Başkanı ile Saymanın her birisi tarafından tek başlarına yapılabilir.
Yönetim Kurulu Başkanı ve Sayman, Yönetim Kurulunun kendilerine verdiği yetki ile Derneğe mal ve hizmet satın alma ile bağış ödemelerini internet ve mobil bankacılık ortamlarında havale ve EFT ile yapabilirler. Yönetim Kurulu Başkanı gerek gördüğü durumlarda yukarıda açıklanan Derneğe ilişkin bütün bankacılık işlemlerini, ayrıca internet, mobil bankacılık ortamlarında işlem yapma yetkisini bir başka Yönetim Kurulu üyesine de devredebilir.
İMZA YETKİSİ
Madde 27 –
Dernek Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Yönetim Kurulu üyeleri Dernekle ilgili görevlerin yapılmasında müteselsil olarak sorumludurlar. Yazıları imzalama yetkisi Başkan, İkinci Başkanlar veya Genel Sekreter tarafından kullanılır.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 28 –
- Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
- Şube kurucularına yetki vermek,
- Derneğin gelir ve gider hesaplarına ait işleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak,
- Derneğe üye olarak müracaat edenlerin durumlarını inceleyerek 30 gün içinde kabul veya ret keyfiyetini yazı ile ilgiliye bildirmek,
- Gereğine göre komisyonlar kurmak, disiplin kurulunu teşkil etmek,
- Genel Kurulca verilecek yetkiye müsteniden taşınmaz mal almak veya mevcutları satmak,
- Genel Kurulca yapılan seçimi izleyen yedi gün içinde Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Yönetim ve Denetleme Kurulları ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyelerin ad ve soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları, dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirmek,
- Fahri üye adaylarını tespit etmek ve Genel Kurula sunmak,
- Mevzuatın ve dernek tüzüğünün kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
YÖNETİM KURULUNUN YEDEK ÜYELERLE TAMAMLANMASI:
Madde 29 –
Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebi ile yedeklerin değiştirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse; Genel Kurul, mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahalli Sulh Hukuk Hâkimi, Dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.
DENETLEME KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ:
Madde 30 –
Denetleme Kurulu, Genel Kurulca seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur.
Madde 31 –
- Denetleme Kurulu, derneğin amacı doğrultusunda çalışmaların yapılıp yapılmadığı, işlem ve hesaplarda usulsüzlük olup olmadığı hususlarını derneğin bilcümle defterlerini, gelir gider evrakını incelemek ve karşılaştırmak suretiyle inceler,
- Denetleme Kurulu, yılda bir defa ve Genel Kuruldan evvelki bir ay içinde derneğin bütün hesaplarını teftiş eder ve işlemlerini denetler.
Düzenledikleri raporları Yönetim Kuruluna ve iki yılda bir Genel Kurula sunarlar.
- Denetleme Kurulu, gerektiğinde Dernekler Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince kendilerine verilen görevleri yapmak zorundadırlar.
DİSİPLİN KURULUNUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ:
Madde 32-
1) Disiplin Kurulu, Genel Kurul’ca seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur.
2) Disiplin Kuruluna aday olabilmek için herhangi bir disiplin cezası almamış olmak şarttır.
3) Disiplin Kurulu, yönetim kurulu tarafından gönderilen konuları inceleyerek karara bağlar, karar sonucunu bir tutanak veya rapor biçiminde Yönetim Kuruluna sunar.
ORGANLARA SEÇİLENLERİN GEREKLİ YERLERE BİLDİRİLMESİ:
Madde 33 –
Genel Kurulca yapılan seçimi takip eden otuz gün içinde Yönetim Kurulu başkanı tarafından, Yönetim ve Denetleme Kurulları asıl ve yedek üyelerin ad ve soyadları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri, ikametgahları en büyük mahalli mülki amirlerine yazı ile bildirilir.
ŞUBELERİN KURULUŞU:
Madde 34 –
- Genel Kurul kararı ile derneğin her ilde şubesi açılabilir. Bunun için en az üç imzalı bir dilekçe ile Genel Merkez Yönetim Kuruluna müracaat edilerek müsaadesi alınır.
- Merkez Yönetim Kurulunca yetkili kılınan bu kişiler tarafından şubenin açılacağı yerin en büyük mülkiye amirine yazılı müracaat yapılır.
- Bu yazıda kurucuların adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, ikametgahları ve uyrukları ile şube merkezinin adresinin bildirilmesi, ev bu yazıya dernek tüzüğünden iki örnek ile Merkez Yönetim Kurulundan alınan yetki belgesinin eklenmesi gerekir.
ŞUBENİN ORGANLARI:
Madde 35 –
Şube organlarının;
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetleme Kurulu veya Denetçiden oluşturulması zorunludur.
Madde 36 –
Bu organların görev ve yetkileri Genel Merkez organlarının görev ve yetkilerine paraleldir. Şubelerin çabaları, bu tüzük hükümlerine göre ve Genel Merkez çalışmalarına paralel olarak devam eder.
Madde 37 –
Şube Genel Kurulları olağan toplantıları, iki yılda bir, olağan Merkez Genel Kurul toplantılarından iki ay önce yapılır. Yönetim Kurulları çalışma raporlarını ve bütçe tasarılarını bilgi edinilmek ve gerekli tavsiyelerde bulunulmak üzere altı ayda bir Merkez Yönetim Kuruluna gönderirler.
BÖLÜM IV :
MALİ HÜKÜMLER
GELİRLER:
Madde 38 –
Derneğin gelirleri aşağıdaki kalemlerden meydana gelir;
1) Üyelerin giriş ve yıllık aidatları
2) Dernekler Kanunu’nun ilgili maddesi sınırları içinde gerçek ve tüzel kişilerde yapılacak bağış ve yardımlar
3) Yurt içinde ve yurt dışında yapılacak, kültürel etkinlik, gezi, konser, konferans, danışmanlık, eğitim, kitap, dergi satışı, yazı ve teknolojik yenilik telif hakları ve benzeri faaliyetlere ait gelirler,
4) Yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek; eğitim, veri tabanı-bilgi erişim servisleri, tanıtım ve organizasyon hizmetlerinden elde edilecek gelirler ile danışmanlık, teknoloji transferi ve benzeri konularında hizmet veren kurum ve kuruluşların temsilcisi olmaktan dolayı elde edilen gelirler,
5) Eğitim, Danışmanlık, Kurs, Çeviri hizmetleri ve benzeri faaliyetlerden elde edilen gelirler,
6) Piyango, kermes vs. elde edilecek para ile şubelerden gönderilecek %1'ler Genel Merkez gelirini teşkil eder.
Madde 39–
Üye Giriş ve Yıllık Aidatlar Genel Kurulca saptanır.
Madde 40 –
Dernek gelirleri, suretli ve müstesesil numaralı makbuz karşılığında alınır ve alındıda verenin imzası da bulunur. Giderler makbuz, fatura ve benzeri gibi müsbit evrak karşılığında sayman tarafından ödenir. Makbuz suretleri ile müsbit evrak sayman tarafından saklanır.
GİDERLER – HARCAMALAR
Madde 41 –
Yönetim Kurulunca hazırlanarak Genel Kurula sunulan yıllık bütçe kapsamında tanımlanmış olan ve Genel Kurul tarafından Yönetim Kuruluna verilen harcama yetkisi dahilinde Dernek faaliyetlerinin gereğince yapılabilmesi için aşağıda tanımlanan giderler Dernek bütçesinden karşılanır.
1) Dernek ofisinin kira, ısınma, elektrik, su, gaz, temizlik, onarım vs. gibi ofis faaliyetlerinin sürdürülmesi için gereken giderler,
2) Ofis tefriş malzemeleri,
3) Ofiste kullanılan, yazıcı, kırtasiye ve bunun gibi sarf malzemeleri ile rapor belge kitap ve benzeri basım işleri,
4) Dernekte yapılan toplantılar ile misafirler için yapılan temsil ve ikram giderleri,
5) Resmi, tarihi veya özel gün kutlamalarına ilişkin organizasyon ve ikram giderleri,
6) Dernekçe düzenlenen yarışmalar ile resmi ve tarihi günler ile ziyaret anıları için hazırlanan plaket, arma ve diğer armağan giderleri,
7) Dernek üyelerince hazırlanan ve Yönetim Kurulunca kabul edilen eğitim ve seminerlere ilişkin eğitici giderleri,
8) Dernek faaliyet alanına giren konulardaki kurum, kuruluş veya bunlara ilişkin web sitesi, portali, elektronik kitap yayını, bilimsel veri tabanı üyelikleri giderleri,
9) Bilgisayar programları ile bilgisayar güvenliği programlarının lisanslama giderleri,
10) Derneğin iş birliği içinde olduğu diğer Sivil Toplum Kuruluşları veya kurum ve kuruluşlarla birlikte gerçekleştirilecek olan platform toplantısı hazırlığı ve organizasyonu giderleri,
11) Fuar, sergi organizasyonlarında stant, yer kiralama giderleri,
12) Dernek etkinlik ve organizasyonları ile birlikte, Derneğin içinde yer aldığı projelerde veya işlerde yapılacak personel görevlendirme giderleri,
13) Dernek Yönetim Kurulunca görev niteliği ve süresi tanımlanmış olan; Dernek Fahri ve Asıl Üyelerinin Yurt İçi ve Yurt Dışındaki Derneği temsil etmelerindeki ulaşım, seyahat vergisi, yolluk ve konaklama giderleri,
14) Dernek mal ve eşyaları ile Derneğin organize ettiği faaliyetlerde görevlendirilenlere yapılacak sigorta giderleri.
DERNEĞİN MALLARI:
Madde 42-
1) Dernek, faaliyetlerini düzenli olarak devam ettirebilmek için sahip olduğu her türlü taşınmaz ile tefriş malzemesi,
2) Kitap, dergi ve bunların yayınlandığı web sitesi ve portallarından oluşan fikri mülkiyet hakları.
3) Derneğin, hizmet satın alınması veya bağışlanma yoluyla sahip olduğu her türlü fikri mülkiyet hakları.
Sahip olunan bu fikri mülkiyet hakları Derneğin tüzel kişiliği adına tescil ettirir.
İleride açılacak herhangi bir şubenin kapanması halinde, bu şubenin bütün mal, para ve eşyası merkeze devredilir.
DEFTERLER
Madde 43 –
Dernekçe aşağıdaki defterler tutulur:
- Üye Kayıt Defteri: Derneğe girenlerin kimlikleri, derneğe kayıt tarihleri, aylık veya yıllık aidatları bu deftere yazılır.
- Karar Defteri: Yönetim Kurullarının kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır, ve kararların altı başkan ve yönetim kurulu üyelerince imzalanır.
- Gelen ve Giden Evrak defteri: Gelen ve giden evrak tarih ve numara sırasıyla bu deftere kaydolunur. Gelen evrakların asılları, giden evrakların kopyaları dosyalarında saklanır.
- Gelir ve Gider Defteri: Dernek adına alınan bütün paraların alındıkları ve harcanan paraların verildikleri yerler, açık ve düzenli olarak bu defterlerde gösterilir.
- Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaş eşya bu deftere işlenir.
- Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Gelir makbuzları kaydedilir.
Bu maddede sayılan defterlerin noter veya Dernekler Biriminden tasdikli olmaları zorunludur.
BÖLÜM V :
FESİH VE İNFİSAHLA İLGİLİ HÜKÜMLER:
Madde 44 –
Derneğin feshi, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun hükümlerine göre yapılır.
Madde 45 –
4721 sayılı Türk Medeni Kanun’un 87. maddesinde belirtilen durumlar sonucunda dernek infisah eder.
Madde 46 –
Mevzuat hükümleri gereğince Derneğin fesh edilmesi veya infisah etmesi halinde, taşınır taşınmaz malların hepsi Kızılay’a devredilir.
BÖLÜM VI :
DİĞER HÜKÜMLER:
YABANCI DERNEK VE KURULUŞLARLA TEMAS:
Madde 47 –
1) Derneğin yabancı ülkelerdeki Dernek, Üniversite, Enstitü, Eğitim Merkezleri, Teknoloji ve Araştırma Merkezleri ve benzeri Kuruluşlar ile iş birliği yapabilir, temsilciliklerini alabilir.
2) İşbirliğinde bulunacağı veya bulunduğu dernekler ile iş birliğinde bulunulan kurum ve kuruluşların üyelerini Türkiye’ye davet edebilir veya bu yabancı derneklerin, kurum ve kuruluşların davetlerine uyarak üyelerini veya temsilcilerini yurt dışına gönderebilir.
3) Dernek, yurt dışı ilişkilerinin ve organizasyonlarının yürütülmesinde gerekli olması halinde Yönetim Kurulu Kararı ile süresi, alınacak hizmetin ve görevlendirilecek kişinin nitelikleri belirlenmiş olarak bir dönem için temsilci atayabilir ve bu kişiye hizmetin niteliğine göre günün şartları uyarınca ödeme yapabilir.
4) Dernek Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin, Derneğin faaliyet amaçları ve konuları kapsamında yurt dışında davetli olunan bir etkinliğe katılması durumunda, yapılacak seyahatle ilgili olarak; Davet eden kuruluş/kurumca karşılanmayan ulaşım, yolluk, seyahat vergileri ve konaklama giderleri Dernek bütçesinden karşılanır.
Madde 48 –
Tüzükte açık hüküm bulunmayan hallerde, 5253 sayılı Dernekler Kanunu ile Medeni Kanun’un dernekler ve ilgili hükümleri uygulanır.
DERNEĞİN İÇ DENETİMİ:
Madde 49 –
Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim Kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ:
Madde 50 –
Dernek, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Bu Tüzük metni 50 (Elli) Maddeden meydana gelmektedir.
Yönetim Kurulu Onay Tarih: 06/04/2023