Temel İlke, Değer ve Ahlak (Etik) Kurallarımız

TÜRK JAPON KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (TÜJAD) 

Temel İlke, Değer ve Ahlak (Etik) Kurallarımız

 

Türk Japon Kültürünü Araştırma ve Dayanışma Derneği’nin değerleri ile temel ilke ve etik kuralları şu şekilde belirlenmiştir.

 

I-   Dernek Oluşumunun Kavramsal Çerçevesi

Derneğin kavramsal çerçevesi; Türk ve Japon toplumunun kadim kültürünün araştırılarak her iki topluma tanıtılması ve tarihsel süreçte oluşmuş bulunan Türk ve Japon halklarının kültür, sanat, eğitim, teknoloji alanlarındaki birikimlerini, gelişimlerini araştıran ve bunların her iki topluma tanıtılması amaçlı bir sosyal girişim birlikteliğidir.

 

Bunun için karşılıklı olarak, ülkelerimizde bulunan benzeri veya ilgili dernekler, vakıflar, üniversiteler, enstitüler tüzel kişilikler ve benzeri kurum ve kuruluşlar ile iletişim kurulması, ortak faaliyetler ve etkinlikler yapmaya isteği, merakı olan kişilerin birlikteliği ile sosyal gelişim ve sosyal bir ağ oluşturmak derneğin kavramsal çerçevesini oluşturur.   

 

Dernek, bir zümrenin, grubun veya kişilerin doğrudan maddi çıkarlarına hizmet beklentisi ile faaliyetler, etkinlikler yapma düşüncesi içinde yer almaz. Dernek üyelerinin öncelikli kazanımı bir sosyal platform imkânı içinde yeni kültürleri, insanları ve kurumları tanıyabilme fırsatına sahip bulunmalarıdır.

 

II-Değerleri

Dernek, kuruluş amacı olan; Türk ve Japon toplumunun kadim kültürünün araştırılarak her iki topluma tanıtılması ve tarihsel dostluğun yeni kuşaklarda sürdürülmesi için bu amaçla bir araya gelmiş olan üyelerin birlikte çalışabilecekleri sosyal sorumlulukları kapsayan bir anlayışta buluşmaktır.

 

Dernek üyelerinin her biri diğerine karşı saygı, açıklık, dürüstlük ilkesini ön koşulsuz gözetir. Dernek üyeleri arasında Türk ve Japon kültüründe var olan bilgi, liyakat ve yaşlı olanlara saygı esastır. Bu saygı çerçevesi, üyeler arasındaki eşitliği ve hukuku zedeleyecek biçimde yorumlanamaz.

 

III- İlkeleri

a)   Üyeler, Anayasamızda tanımlı birleştirici milli değerler dışında, günlük politikayı çağrıştıran hiçbir düşünce ve davranışı dernek çatısı ve faaliyetleri içinde öne çıkaramaz ve bunu empoze eden davranışlarda bulunamaz. Dernek faaliyetleri üyelerin iyi niyetli, dürüst, işbirlikçi tutumları ile sosyal ve kültürel yeterliliklerine uygun olarak, liyakat gözetilerek eşitlikçi bir yaklaşımla yapılır.

b)  Dernek oluşumu yönetim kademesi ve üyeleri ile bir bütün olarak faaliyetleri eşit sorumluluk bilinci ile yürütür. Dernek, ayırıcı, zorlayıcı, cezalandırıcı ve baskıcı oluşumlara karşıdır. Hiçbir milliyet, etnik küme, cinsiyet, inanış arasında bir ayırım yapmaz, birini diğerinden üstün tutmaz.

c)   Ancak, dernek faaliyetlerinin yalnızca yönetim kademesinin sorumluluğunda olduğu düşüncesine kapılmadan, dernek üyeleri, üstün sorumluluk bilinci ile gönüllülük esası ile sorumluluk aldıkları görevleri, zamanında ve eksiksiz yerine getirme gayreti içindedir.

d)  Dernek üyeleri ve çalışanları, çalışma akışının özünü teşkil eden aşağıdaki ilkelere olan inançlarını beyan eder ve bu ilkelere uymaktaki gönüllülüklerini kişisel tutum ve uygulamalarına yansıtır; iş etiğinin bir kurum kültürü haline gelmesi için azami özeni gösterirler.

e)   Dernek üyeleri, Dernek faaliyetleri, etkinlikleri kapsamında dernek imkanları ile iletişim kurdukları, kurum, kuruluş, işletme ve kişiler ile doğrudan kendi çıkarlarına hizmet eden ikili faaliyetler içinde yer almazlar.

 

IV-      TÜJAD Ahlak Kuralları

1)   İş ve Faaliyetlerin Yapılışı, İş Birlikleri  

a)   Dernek faaliyet ve etkinliklerine aktif katılım sağlama; Her türlü faaliyet, etkinlik, eğitim, çalışma, toplantı katılım çağrısına cevap vermek, bu faaliyetlerin en az birine veya bir aşamasına katkı verebilmek, yüz yüze veya internet ve benzeri platformlarda uzaktan (on-line) düzenli olarak katılım sağlanır.

b)  Mazeretli olma durumunu bildirme; Mücbir sebepler dışında katılım sağlanamaması halinde yönetim birimlerine önceden mesajla bilgi verilir. Olağan toplantı, eğitim ve tüm katılım çağrılarına, 2 ay ve üstü olmak üzere uzun bir dönem boyunca katılmama durumu sabit ise, mazeret sebebinin doğduğu andan itibaren en kısa süre içerisinde, mazereti yönetim birimlerine e-posta yolu ile bildirilir.

c)   Bilgi ve belgelerde gerçekçilik; Açıklanan beyan ve sunulan raporların gerçeğe uygun olması için gerekli titizliği gösterir, konu olan bilgileri doğru, anlaşılabilir biçimde ve zamanında sunulur,

d)  Doğruluk, şeffaflık ve eşitlik; tüm faaliyetlerinde, iş süreçlerinde ve ilişkilerinde öncelikli değerler olarak kabul eder. Faaliyet ve işlemleri yürütürken, her türlü kamu kurum ve kuruluşu, idari oluşum, sivil toplum örgütü ve siyasi partiler ile herhangi bir menfaat beklentisi olmaksızın eşit mesafede yer alır.

e)   Bilgi ve belgelere erişim; Dernekle ilgili her türlü bilgi ve belgenin üyelere açık olması ve üyelerin bunlara kolaylıkla ulaşabilmesi gözetilir.

f)    Üyeler arasında yapıcı davranışlar; Üyeler arasında haksız rekabete yol açacak uygulamalarda bulunmaz, gönüllülük esasına göre teşvik edici rekabetin oluşmasını korunmasını gözetir, tüm uygulamalarını bu yönde geliştirir.

g)  Adil ve dürüst olmak; derneğin iç ve dış paydaşlarına adaletli davranıp doğruluktan ayrılmadan, önyargısız olunur ve ötekileştirmekten kaçınılır.

h)  Sorumluluk almak; dernek çalışmaları kapsamında önerilerde bulunulur, etkinliklerde görev alınıp bu görevler gereğince ve kararlılıkla yerine getirilir.

i)    Yapılabilirlik ve tutarlılık; herhangi bir faaliyet ve etkinliğin eldeki imkanlar, taraflar, zaman ve ortam koşulları açısından gerçekleştirilme yeterliliğinin bulunması gözetilir. Öneriler ve davranışların bu nedenle birbiriyle anlamlı bir bütünlük içinde olmasına özen gösterilir.

j)    Sonuç odaklı etkin çalışma; Dernek üyeleri, çalışma grupları ve yöneticileri tarafından yürütülen her etkinliğin, başlangıçta belirlenen hedef ve performans göstergeleri çerçevesinde olumlu bir sonuca ulaşması, yapılan her düzeydeki iş, işlem ve eylemin başlangıçta belirlenen hedefe ulaşarak kalıcı sonuçlara neden olmasını planlayarak çalışır.

k)   Sürdürülebilirlik; yapılabilir herhangi bir eylemin gerçekleştiği zaman sonrasındaki var olma yeterliliği gözetilir, planlama buna göre yapılır.

l)    Kurumsallaşma; Dernek çalışmalarının geliştirilen temel değer, ilke ve yöntemler çerçevesinde kişi ve gruplara bağlı kalınmaksızın kalıcı ve bağımsız bir yapıya kavuşturulması hedeflenir.

m)  Gönüllülük, iş birliği, paylaşma ve dayanışma; Derneğin iç ve dış paydaşları arasındaki ilişki, iletişim ve beraberliğin rekabetten uzak bir gönüllülük çerçevesinde iş birliği, paylaşma ve dayanışma içinde yürütülmesi gözetilir.

n)  Takım, grup çalışması; Dernekle ilgili tüm çalışmaların uzmanların, yönetici ve üyelerin katılımı ile oluşturulan ekipler, gruplar eliyle gerçekleştirilmesi göz önünde bulundurulur.

o)   Kurumsal Bilgilerin Korunması; Yönetim Kurulu kararlarını dernek dışındaki platformlarda hiçbir şekilde gündeme getirilmez, fikir ayrılığı ve görüş farklılığı olması durumunda bunlar öncelikli olarak dernek yönetimi ve yetkili kurullar önünde gündeme getirilir. Basın ile ilişkilerde Yönetim Kurulunun bilgisi dışında, henüz dernek dışına açıklanmamış ve/veya gerçek olmayan bilgilerin beyanında bulunulmaz.

p)  Yetki ve Sorumluluk Sınırlılığı; Dernek Yönetim Kurulu tarafından verilmiş olan yetkileri hiçbir şekilde dernek amaçları dışında kullanılmaz.

q)  Ulusal Değerlerin Korunması: Cumhuriyetin kazanımları ve ülke değerleri her zaman korunur, kültürel mirasa sahip çıkılır ve herhangi bir siyasi görüş ve/veya faaliyet dernek faaliyetleri içine taşınmaz.

2)   Ahlak Kurallarının Bağlayıcılığı  

Ahlak kuralları, Türk Japon Kültürünü Araştırma ve Dayanışma Derneği yönetim organlarının çalışma prensiplerini ile üye ve paydaş ilişkilerini düzenleyen kurallar bütünüdür. Bu kurallar derneğin yönetim kurulu, yönetim organları, kurulları, çalışma grupları, yönetim ve sekreterlik birimleri için bağlayıcı niteliktedir.

3)  Güven Ve Saygı

Dernek yönetim organları, komiteleri ve çalışma gruplarındaki çalışmalar karşılıklı güven ve farklı görüşlere saygı ile yürütülür. Karar ve öneriler, uyumlu bir çalışma sonucunda ulaşılmış ortak aklı yansıtır. Tüm iletişimlerinde birbirlerine saygı ile hareket eder, kişilerin işlerine, fikrine ve zamanına kıymet verir. Açık ve doğru geri bildirimleri iyi karşılar, saygı gösterir ve dürüstçe yanıtlar.

4)  Şeffaflık, Dürüstlük Ve Açıklık

Tüm dış paydaşlarına karşı açık ve dürüst davranır. Yaş, cinsiyet, inanç, siyasi düşünce ayrımcılığı yapmaz. Çeşitliliği ve çoğulculuğu benimser. Düşünce özgürlüğüne inanır ve destekler. Derneğe katılımlarda ve dernek faaliyetleri ile hizmetlerinden faydalandırmada bu çeşitliliği ve çoğulculuğu sağlamaya çaba gösterir, hizmet verdiği kurum ve kuruluşların ve toplumsal çevrelerin faydasını gözetir biçimde hareket eder. Tüm faaliyetlerinde şeffaflığı, adilliği, sorumluluğu ve hesap verebilirliği temel ilkeler olarak benimser.

5)  Hukuka Saygı Ve Yasalara Uyumluluk

a)   Başta insan hakları olmak üzere Anayasa ve evrensel beyannameleri kendine rehber edinir ve tüm faaliyetlerinde yasal düzenlemelere uygun hareket eder. Dernek kararlarını oluştururken ilgili tüm yasal düzenlemeleri göz önüne alarak ve gerektiğinde konu hakkında uzmanlara danışarak karar verir.

b)  Tüm kurum faaliyetlerinde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere, tabi olduğumuz tüm ulusal mevzuata ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalar ve düzenlemelere uyar.

c)   Yurtiçi ve yurtdışında mevcut tüm faaliyet ve işlemleri yürütürken yasal düzenleyici kurum ve kuruluşlara doğru, tam ve anlaşılabilir bilgileri zamanında sunar.

d)  Sorumlu bulunduğu Dernekler Kanunu çerçevesinde, tüm kayıtlarını ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak tutar ve arşivler. İlgili işlemi veya olayın gerçeğini doğru şekilde yansıtacak iş kayıtları oluşturur. Dernek faaliyetleri için sözleşmeler dâhil, yalnızca imzalama yetkisi olan ve doğru ve gerçeğe uygun olduğuna inandığı dokümanları imzalar.

6)  Gizliliğe Saygı Ve Kişisel Bilgileri Koruma

Üyelerine ve iletişime geçen özel ve tüzel şahıslara karşı, kendi gizlilik tercihlerine ilişkin seçenekler sunar ve bu tercihlerine saygı gösterir. Bu seçenekleri “Gizlilik bildirimi” başlığı ile tüm internet sitelerinde şeffaflıkla paylaşır. Mevcut ve eski dernek çalışanlarının, yönetim organları çalışanlarının, üyelerinin ve tüzel şahıs üye temsilcilerinin, dernek faaliyetleri için iş birliği veya çalışma yaptığı diğer bireylerin kişisel ve özel bilgilerini korur. Kişisel bilgileri yalnızca meşru dernek amaçları için kullanır.

7)  Çıkar Çatışmalarından Kaçınma

Dernekle ilgili tüm faaliyetlerde ve katılımlara öncelikle derneğin çıkarına en uygun kararları alarak çalışır ve katkıda bulunur. Potansiyel bir çıkar çatışması olarak algılanabilecek her durumu Dernek Yönetim Kurulu ile paylaşır. Asıl veya yedek olarak dernek organlarında yer alan üyeler kişisel çıkarları, menfaatleri için dernek adını kullanarak faaliyetlerde ve kişisel gelir elde edici çalışmalarda bulunamazlar.

Dernek üyeleri, dernek üyeliklerini ve yönetim organlarında yer almayı etik ve itibar yönetimi alanında kendi işlerinin tanıtılması, pazarlanması veya satışında bir araç veya destekleyici unsur olarak kullanamazlar. Dernek de aynı şekilde, üyelerinin asıl faaliyetlerini bu manada ön plana çıkaran tanıtımlarda bulunamaz veya referans olamaz.

8)  Bağışlar

Dernek için bağışları sadece dernek faaliyetleri için ve Dernekler Kanunu’na ve dernek tüzüğüne uygun olarak ve Yönetim Kurulu onayıyla kabul eder.

9)   Temsil Aktiviteleri, Hediye, Komisyon v.b.

Temsil aktivitelerini (kutlama, ziyafet, ağırlama) yalnızca yasalara, tüzüğünde yer alan faaliyetlere ve etik kurallarına uygun olduğunda sunar veya kabul eder. Dernek faaliyetleri için herhangi bir işi almak veya bir iş kararını etkilemek için hiçbir yerde hiçbir şekilde komisyon teklif etmez veya vermez.

10) Toplumsal Sorumluluk Ve Gönüllülük

Tüm faaliyetlerinde toplum faydasını gözeterek hareket eder.

 

11) İş Birliği Yapılacak Taraflar Kapsamında Gözetilecek Tutum ve Davranışları

a) Üçüncü taraf tüzel kişilikler ve gerçek kişiler ile yapılacak iş birlikleri Dernek Yönetim Kurulu bilgisi dahilinde yürütülür, iş birlikleri amaçlı toplantılar yazılı tutanaklar ile belgelenir.

b) İş birliği yapılacak taraflar ile dengeli, tutarlı ve yapılabilir faaliyet konuları çerçevesinde iş birlikleri yapılır. Üçüncü tarafların kendi çıkarları için Derneğin adını ve/veya imkanlarını kullanmalarına izin verilmez.

c) İş birliği yapılacak tarafların Türk ve Japon ulusunun kültürel değerlerine saygı duymaları konusunda duyarlılık gösterilir.

d)  Bütün bu iş ahlakı ilke, anlayış ve uygulamaların iş ortakları ve tedarikçiler dâhil tüm etki alanına yayılmasını sağlayacak şekilde çalışmalarını sürdürür.

12) Uygulama  

Etik kurallar, dernek yönetmeliği içerisindeki derneğe üyelik başvurusu yapan herkese imzalatılır ve bir nüshası üye adayına verilir.

 

 

 

Search